Skip to content

Skapa hållbarhet i 3 steg

Hållbarhet på riktigt

Vi är inte nöjda med hur världen ser ut. Vi tycker att vår bransch har sidor som inte är trevliga. Livli är vårt sätt att göra något åt saken. Att köpa Livli ger dig ett enkelt sätt för dig för att hjälpa oss på travet.
Vår huvudråvara är te och när man handlar te är det, i vår värld, 3 steg till hållbarhet på riktigt. 

Steg 1 - odlaren

Hitta en odlare som gör bra grejer, både för smaken och miljön. Här kan du läsa mer om hur Livlis te odlas:

Mannen på bilden heter Murali Subramanian.
Han har en 2 hektar självförsörjande tegård i Nilgiri-bergen i Indien. Den ligger på 2000 meters höjd, där växer teplantorna långsamt och får tid att utveckla sina goda och eleganta smaker. På gården finns över 600 cypresser som skuggar plantaget. Bladen som faller blir naturlig gödsel. När det är dags att beskära träden används veden som bränsle vid tetillverkningen.

Apropå gödsel så använder de en helt naturlig blandning av kogödsel (från frigående kossor i närområdet) och trädgårdsjord. Det kallas Panchagavya, en klassiker inom Ayuvedisk växtmedicin. Dessutom håller den skadedjur och växtsjukdomar borta.
Gården är för övrigt helt självförsörjande.Teet odlas utan besprutningar helt på naturens villkor.
Allt skördas för hand såklart, annars kan man inte får de bästa och godaste toppbladen. 

Steg 2 - de anställda

Se till att alla som jobbar får schysst betalt. Dels för att det borde vara en självklarhet men folk som är nöjda på arbetsplatsen brukar ju även göra ett bättre jobb. Läs lite mer om hur de anställda har det på Muralis gård:

Tevärlden bygger mycket på säsongsarbete vilket skapar väldigt osäkra arbetsförhållanden. Lönesättning är det också lite si och så med, många lever under fattigdomsgränsen vilket skapar en grogrund för barnarbete och modernt slaveri.

Hos Murali arbetar åtta anställda som är garanterade arbete året runt, till löner som är en bra bit över marknadens genomsnitt. 
Förutom lönen får de årliga bonusar, sjysst garanterad arbetstid på 7,5 timmar och två dagliga fikapauser med generös utbud av te och kakor och annat gott.
Är det någon som behöver förskott på lönen, hjälp med skolavgifter eller kanske kläder, inga problem säger Murali som gärna hjälper till med lite av varje.

Steg 3 - tehandel

Köp ditt te rakt från odlaren, då stannar pengarna där de ska och du får full koll på hur saker och ting går till på gården. Läs lite mer om hur vi tänker kring te och handel:
Normalt sett är tehandel inte som mellan oss och Murali. Te har en himla massa mellanhänder innan det kommer fram till tedrickaren. Det är 5 bolag som ansvarar för 70% av all te som köps in till Europa och USA. Låt det smälta in ett tag. Jättebolag som ofta köper teet på prispressade auktioner där det inte är ovanligt att priset blir lägre än tillverkningskostnaden. Teet skördas med maskiner för att spara tid och pengar, vilket tyvärr sker på bekostnad av smaken.

Det här är inte bra! 
Pengar som kunde gått till tillräckliga löner och miljöarbete går nu istället till högre marginaler för handlarna och billigare te av låg kvalitet för konsumenten.

Vi vill ändra på det! 
När vi köper teet direkt från odlaren så stannar pengarna på plantaget. Vi får full insikt i skörd, tillverkning, miljöaarbete och hur de som arbetar där faktiskt har det.

Genom att stödja odlare som Murali så kan vi skapa förändring, en burk i taget. 

 

 

 

Smakrevolution

Vi vill visa dig bredden i teets otroliga smakvärld

Gör skillnad, på riktigt

Te rakt från småodlaren. Varken människa eller miljö hamnar i kläm

Kvalitet & hantverk

Vi brygger den bästa kombuchan utan genvägar med världens finaste te